Official place
for information
about studying
in the USA

Vlcsnap 2018 04 17 12h31m08s725


 

Studenata iz Srbije ove godine u Americi ima 1,098 - za 19 više od 2018. Broj studenata na osnovnim studijama je neznatno opao, ali je zato porastao broj akademaca na master i doktorskim studijama. Istovremeno je za čitavih 14.3 odsto povećan broj akademaca koji su ostali u Sjedinjenim Državama na praksi nakon studija. Redovni godišnji izveštaj američkih institucija pokazuje da su najpopularnije savezne države za naše studente Njujork, Kalifornija, Masačusets, Florida i Ilinoi. Ove brojke, koje se obično objavljuju u Nedelji međunarodnog obrazovanja u novembru, mogu sledeće ili narednih godina uključiti i vas na nekom od nivoa studija u Americi - za više informacija nam se možete obratiti elektronskom poštom, lično ili preko neke od društvenih mreža na kojima smo aktivni. 

Novembar je pri kraju, a i rokovi za slanje prijava na američke univerzitete se bliže. Ako ste u procesu prijave, nadamo se da skupljate sve što je potrebno i da obavljate poslednje pripreme pre konačnih odluka. Kontaktirajte nas sa svim pitanjima i nedoumicama u vezi sa posebnim prijavama, Common Application problemima i finansijskim dokumentima koje univerziteti mogu da traže. 

Savetnici tokom ovog perioda daju prednost kandidatima za studije koji su u poslednjim nedeljama priprema i odlučivanja, tako da sve ostale buduće studente i roditelje molimo za maksimalno strpljenje. 

Novi resurs koji koristimo u komunikaciji sa potencijalnim studentima je Slack, online platforma koju možete instalirati na kompjutere i na mobilne uređaje, postavljati pitanja i rešavati probleme. Svaki nivo studija ima svoju posebnu adresu, tako da nam pre naredne sezone besplatnih grupnih savetovanja za studije u Americi možete poslati zahtev da vas uključimo na Slack. Šaljite nam e-mail upit na office@iacbg.org i navedite trenutni nivo studija, odnosno školovanja. 

Novi pripremni kursevi počinju u decembru - GMAT i SAT u utorak, 3. decembra, a TOEFL u sredu, 4. decembra. Početak GRE kursa planiran je za 9. decembar. Novogodišnji praznici će uticati na kalendar, ali ćemo se truditi da se u dogovoru sa vama što manje vremena izgubi. Prijave za pripreme obavljaju se online na stranici https://forms.gle/yJtg8xKxHrMAkkz36 ili pozivom na 011/3349639 i 011/3349638. 

Ako vas interesuje lični utisak domaćih studenata o obrazovanju u Americi, 15. decembra na Sajmu alumnista američkih koledža i univerziteta imate šansu da u direktnom kontaktu, na jednom mestu, saznate sve što vas zanima. Predavanja, ispiti, život na kampusu i oko njega, aktivnosti, posebne karakteristike određenih univerziteta i koledža samo su deo tema koje će vam lično predočiti nekadašnji i trenutni studenti u Sjedinjenim Državama. Posebne najave sa detaljima o tome koje će institucije biti predstavljene biće objavljene uskoro. 

Za vas koji ste završili studije u Sjedinjenim Državama i želite da svoje iskustvo podelite sa drugima u Beogradu, javite nam se elektronskom poštom (office@iacbg.org) ili nazovite na 065/3349639 da vam damo više detalja o događaju 15. decembra. 

Studente osnovnih studija u Srbiji podsećamo da je u toku prijava za program razmene UGRAD koji omogućava jedan semestar na američkim institucijama. Više detalja pogledajte na ovoj stranici - http://iacbg.org/sr/vesti/global-undergraduate-exchange-program-2020-21

Domaće srednjoškolce podsećamo da je u toku prijava za Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship koji se održava narednog leta u Sjedinjenim Državama. Više detalja dostupno je ovde - http://iacbg.org/sr/vesti/benjamin-franklin-transatlantic-fellow-summer-institute-2020

Za studente koji imaju vremena za poslove sa strane Centar je otvorio mogućnost obavljanja poslova nadgledanja testova i administrativnih dužnosti - više detalja pogledajte na ovoj stranici - http://forum.iacbg.rs/index.php?/topic/3777-radno-mesto-administrator-proktor-standardizovanih-testova%C2%A0/&do=findComment&comment=5300

Za sva pitanja o studiranju u Americi pošaljite nam upit ili zatražite da se priključite Slack kanalima Centra!